RETROTYYLINEN SILVERY-SIVU

Silveryjulisteita (sori laatu):

Silvery1

eka kokoonpanosta


Silvery2

tokasta

SILVERY-YHTYEEN LYHYT HISTORIA

Silvery perustettiin kesällä 1966. Stonefaces-yhtyeestä siirtyivät Aarno "Palle" Yliselä, Pertti "Pepe" Valtonen ja Sakari "Saka" Jousenkylä (ennen Stonefacesta soitti Miragesissa) sekä New Steeplesistä Veikko "Veksa" Nyberg ja Pekka "Vando" Suvanto (molemmat ennen New Steeplesia soittivat Miragesissa). Tavoitteena oli harmoninen stemmalaulu sekä riittävä soittotaito ja siltä pohjalta jäsenet seuloutuivat bändiin jyväskyläläissoittajien piiristä.

Tuoreen kokoonpanon toinen keikka oli Laukaan Pernasaaren poikakodissa pidetyssä nuorisotapahtumassa, missä paikalla oli valtakunnallistakin lehdistöä sekä ennen kaikkea iskelmälaulaja Erkki Pohjanheimo, joka sattui myös olemaan Yle:n ohjelmatuottaja. Pohjanheimo tykästyi bändin stemmailuun ja kutsui sen syksyllä alkavaan tv:n uuteen nuorisomusiikkiohjelmaan "Valmiina - pyörii". Näin yhtye sai nopeasti tunnettavuutta ja nostetta koko maassa. Olihan silloin ainoastaan yksi valtakunnallinen tv-kanava, eikä nuoriso-ohjelmiakaan ollut tunkuun asti, joten valtaosa nuorisosta seurasi sitä mitä oli tarjolla.

Silveryn manageriksi tarjoutui Ylen Jyväskylän paikallisradiossa nuorisotoimittajana työskentelevä Jukka Konttori. Energinen ja idearikas Konttori junaili bändille varsinaisen keikkabuumin ympäri Suomea. Kuvaavaa Jukan aktiivisuudesta oli mm. lehti-ilmoitus Helsingin Sanomissa, missä mainostettiin Silveryn ensi keikkaa Suomen popväen ykkösklubilla, Natsalla : "Silvery - Suomen paras?"-otsikolla. Konttorin uhkapeli onnistui ja paikalle tullut maan parhaaseen tarjontaan tottunut hesalaisnuoriso ja iso joukko paikallisia bändisoittajia pitikin yhtyeen suorituksesta, mikä osaltaan silotti tietä menestykseen.

Runsaan keikkailun tuoman tunnettuuden ja taidollisen kehityksenkin myötä, Silvery saavutti nuorison keskuudessa kasvavaa suosiota ja muiden soittajien hyväksynnän osaavana bändinä. Normaalien esiintymisten ohessa keikkailtiin mm. Jukka Kuoppamäen kanssa ja esim. kutsu esiintymään kahdesti Porin pop- ja jazz festareilla -67 viestitti arvostuksesta popväen piirissä.

Tässä videopätkä Porista v. 67, missä Silvery-jäbät juuri lauteilla (huomaa Veksan komeat amisviikset): Pori67

Lukuisat tv-esiintymiset sekä kärkipään sijoitukset ajan poplehdistön ja radion bändiäänestyksissä vahvistivat edelleen yhtyeen asemaa valtakunnallisesti.

Talvella -68 samalla keikalla Dannyn kanssa tuli puheeksi tuolloin johtavan ohjelmatoimiston, D-Tuotannon, riveihin siirtyminen. Keväällä -68 tulikin ehdotus kiertueesta Anki Lindqvistin kanssa. Onnistuneen testikeikan jälkeen bändi kiinnitettiin kesäkiertueelle yhdessä Ankin, ruotsalaisen undergroundbändi Baby Grandmothersin, Kivikasvojen Ismo Sajakorven ja Georg Dolivon sekä Arto Sotavallan kanssa. Kiertueiden lisäksi Silveryn keskeisiä soittopaikkoja olivat koulutanssit ("konvat"), oppilas- ja ylioppilaskuntien järjestämät bändibileet, urheilu- ja nuorisotalot. Niin Keski-Suomessa kuin laajemminkin, Lapista eteläisimpään Suomeen. Eksoottisimmasta päästä talvella Laajavuoren laskettelukeskuksen juurella kuorma-auton lavalla soittaminen, jossa myös riemukkaasti yhdessä Simo Salmisen kanssa Rotestilaulu sai kyytiä tai pankkisalin sisältä soitettu keikka Lisää nuorisotiloja -toritapahtumassa.

Valitettavasti Silvery-yhtyeen ensimmäinen kokoonpano hajosi juuri suosionsa huipulla ja levynteon kynnyksellä lokakuussa -68, opiskeluiden ja armeijaan astumisien johdosta. Vando ja Palle kasasivat vielä uuden Silvery-kokoonpanon, mihin mukaan saatiin Steeplesissä soittanut basisti Jussi Kauppinen ja Tetetermitestä kitaristi Rauno "Roope" Julin. Musiikki muuttui proge-tyylisemmäksi omaksuen myös juuri maailmalla päätään nostavan hevirockin piirteitä. Lyhyen olemassaolonsa aikana "Silvery 2" ehti keikkailla Sami Babitzinin kanssa ja kisailla YLEn järjestämässä kisassa Suomen bändimestaruudesta, mistä irtosi 2. sija, Pave Maijasen Kopet-yhtyeen napatessa voiton. Edellytykset jatkaa keskisuomalaisena pop-bändinä olivat kuitenkin useista syistä kaventuneet niin, että vuonna 1969 jälkimmäinenkin kokoonpano lopetti.

Silveryn jäsenet jatkoivat tahoillaan musiikin ammattilaisina ja aktiiviharrastajina.

Vuonna 1990 joukko Lyseon entisiä oppilaita järjesti 60-lukutapahtuman, jonne myös alkuperäinen Silvery kutsuttiin soittamaan. Keikka johtikin bändin aktivoitumiseen uudelleen yhteisen, tällä kertaa oman musiikin tekoon. Tuloksena ilmestyi ensin single ja sittemmin "Popparin paluu" -CD. Muutama live-keikkakin soitettiin mm. v.-98 julkaistun Night of the Sixties tupla-CD levyn julkaisukeikka. Vuonna 2003 Silvery julkaisi "Myöhässä taas" CD:n omista sävellyksistä ja sanoituksista. Myös Ankin ja Silveryn jälleennäkeminen ja yhteisesiintyminen Peurunka Beat 2003:ssa oli kohokohta, mistä julkaistiin myös herkkä livetallenne.

"Uuden Silveryn" tuotoksiin on suhtauduttu positiivisesti, mm: "...Popparin paluu on leimallisesti nykyaikaa, mutta siihen on siunaantunut herkullisia juttuja sieltä kullatulta 60-luvulta..." Rumba 10/95

-"...mutta se kulkee, ja esimerkiksi nimikappaleen (Myöhässä taas - säv./san. Suvanto) tyyppistä vääntöä kuuntelee hyvin mielellään" (Muusikko 2/2004)

Silveryläisten musiikillinen aktiviteetti on viime vuosina suuntautunut ensi kädessä omiin bändeihin, sävellystöihin sekä julkaisuihin. Yhteyttä on myös pidetty ja Jyväskylän Kesän antama mahdollisuus käydä läpi tämän 60-luvun jyväskyläläisen suosikkibändin tekemisiä sen alkumetreiltä nykypäivään kunnon livekonsertin puitteissa vuonna 2015, oli innostavaa.

Jyväskylän Kesässä heinäkuussa 2015 Silvery siis esiintyi jäähyväiskonsertissaan Popparissa. Molemmat Silveryt alkuperäiskokoonpanoissaan.

Konsertista ei saatu talteen kunnollista äänimateriaalia, mutta tässä harjoitteluversio Hush-biisistä, mikä siis myös Popparissa soitettiin Silvery II:n voimin. Katso kuva SilveryII:sta:

Silvery2

Ja kuuntele biisi: Hush

Muita kuvia Popparin konsertista:

Silvery Silvery Silvery Silvery Silvery

Kuvat: Risto Urrio

Silveryn ja sen jäsenten tekemisistä lisätietoa, mm. Silverylevyistä ja muista julkaisuista:

Riskirecords

Ja

Vando Suvanto

Silvery-hemmot:

(ensimmäinen)

Pekka"Vando" Suvanto, Veikko "Veksa" Nyberg, Pertti "Pepe" Valtonen, Sakari "Saka" Jousenkylä, Aarno "Palle" Yliselä

Bändin hellyttävä eka TV-keikka, klikkaa

Silvery66.wmv

Valitettavasti muista TV-esiintymisistä ei dokumentteja (toistaiseksi) ole löytynyt.

Heh, tässä linkki 2.9.2018 YLEn kadonneenlevynmetsastajatNyman&Nattila -ohjelmaapätkään aiheesta (huom. Saka mainittu;): Radiopläjäys

"Silvery 2:ssa"

Vandon ja Pallen kanssa soittivat sittemmin:

Juhani "Jussi" Kauppinen, Rauno "Roope" JulinRadiokommentti vuosien takaa (Calle Lindholm): "Me mentiin Hectorin kanssa täysin perseellemme sen takia koska, tota noin niin, se oli niin hyvä ku se oli. Siis mitä yllättävimmistä pikkukylistä löyty niin tajuttomia bändejä! Siis jotka soitti niinku paremmin kun monet hesalaiset bändit mut ei koskaan päässyt esille koska ne oli siellä! Kaiken maailman Kalajoelta ja ja, tota noin niin.... No esimerkiks Silvery. Tää Vand... no se on kieltämättä se Vandon vanha bän... Vando Suvannon vanha bändi. Mut siis... mbh...ehän mää oo semmosta, tota noin niin, Deep Purplea kuullu koskaa Suomessa ku se. Niil oli ensinnäkin niin mieletön basisti, et se kundi... olis voinu mennä mihin tahansa bändiin koko maailmassa ja se olis ollut aina yhtä hirvee ässä!"
"Jee jee jee" -ohjelmasarjassa Radio Mafiassa 1996, alla klikaten ko. Callen vuodatus ja pari livebiisiä kuunneltavana:

Silveryvaasassa69(Hush, I maybe wrong)


Tässä osin toistoa aikaisemmasta historiikista (kirjoitettu vuosia sitten, en henno poistaa) Silvery-yhtye oli tunnetuin ja suosituin jyväskyläläinen pop-yhtye 1960-luvun loppupuolella. Se kiersi runsaasti Suomea - Pellosta Hankoon - sekä yksinään kuin myös useilla kiertueilla mm. Anki Lindqvistin, Arto Sotavallan ja Sami Babitsinin kanssa kuuluen tuohon aikaan johtavaan, legendaariseen Dannyn johtamaan D-tuotanto- "talliin". TV-esiintymisiä oli pitkälti toistakymmentä bändin lyhyehkön aktiivielon aikana.


Tanssipaikat ja erityisesti tuona koulubileiden kulta-aikana, koulut tulivat Silverylle tutuiksi ympäri Suomen. Ja vastaavasti Silvery tuli tutuksi lukemattomille tuon ajan koululaisille ja tansseissa kävijöille.
Yhtye hajosi suosionsa aallonharjalla opiskelu- ja armeija"sotkuihin" juuri, vielä siihen aikaan ei-helsinkiläisille bändeille harvinaisen herkun, levynteon kynnyksellä. Yhtyeen jäsenet jatkoivat tahoillaan musiikin ammattilaisina ja aktiiviharrastajina.
60-lukulais"buumin" iskettyä suomalaisiin 90-luvun alussa, Silverykin saatiin houkutelluksi kasaamaan rivinsä uudelleen esiintymistä varten. "Yes SIR!" -tapahtumasta Jyväskylässä alkoi uusi yhteistyö - eikä se jäänytkään tuohon yhteen keikkaan! Vuonna -91 yhtyeeltä ilmestyi single "Taas sataa/Kaukana". 1995 taas 13 kappaleen kokoelma (CD ja kasetti) "Popparin paluu". Laulut ovat yhtä (Beach Boys -lainaa "There's no other like my baby" eli "Ei ole toista") vaille Silveryn jäsenten omaa käsialaa. Tyyleinä kirjo ronskista rockista reippaan rallin kautta aina herkkään rakkauslauluun saakka. Pyrkimyksenä olikin säilyttää olennaisin alkuperäisestä Silverysaundista ja -tunnelmasta näissä tämänkinpäivän kappaleissa, kuten moniääninen laulu ja pääasiassa aidot instrumentit. Kahden laulutyyliltään erilaisen solistin luoman, Silverylle ominaisen musiikin monipuolisuuden lisäksi. "Sillisalaattimaisuuden" uhallakin.
Keväällä -95 julkaistu kokoelma osoittautui arvostelumenestykseksi:
-"...Popparin paluu on leimallisesti nykyaikaa, mutta siihen on siunaantunut herkullisia juttuja sieltä kullatulta 60-luvulta..." Rumba 10/95
-"...pop-äijät ovat ymmärtäneet rakennuttaa paluulleen kunnon soundit, joten kohtaamisesta on muuksikin kuin nostalgiseksi tripiksi..." Rytmimusiikki 5/95
-"...Popparin paluulla on paljon opetettavaa musiikkinsa kuoliaaksi steriloivale nuoremmalle polvelle. Silveryllä on lunkia svengiä ja huumoriotetta, joka välittyy myös levyä kuunteleville..." Keskisuomalainen 29.6.95
-"...Suurin osa omista biiseistä on kerrassaan mainioita ja ne esitetään niin laulannan kuin soitannon osalta erinomaisesti..." Muusikko kesä-heinäkuu -95
-"...Popparin paluu on ennakko-odotuksia miellyttävämpi kuriositeetti..." Soundi elokuu-95
Levyn kappaleita on soiteltu kohtuullisen ahkerasti sekä valtakunnallisessa kuin alueradioissakin. Ostettukin sitä on. Tästä rohkaistuneena Silvery-yhtyeen puuhamiehet työskentelivät hiki hatussa (no, ehkä ei ihan...) seuraavan levyn materiaalin luomisen ja harjoittelun parissa. Kun muilta kiireiltä ehditään. Perästä kuului siis... (kts. "Myössä taas" -CD)
silvery-69historiallinen kuva ja levyn biisit
Tästä levyn kappaleet kuunneltavissa mp3:na. Levyllä parempi äänikvaliteetti: (klikkaa nimeä)

Tanssi!

Jäjet hiekassa

Kuinka monta kertaa

Voimaa, voimaa

Ei ole toista

Leiki kanssani

Päiväuni

Ei kai haittaa

Taivas tummenee

Kaukana

Taas sataa

Kappale elämää

Unta en saa

Jos haluat levyn tai sen kappaleet kokonaisina tiedostoina, mailaa!

sixties98

Tässä muuten Silvery- ja muuta soittopoppoota "Back to sixties -bileistä Katinkullasssa v. 98. Löytyykö tuttuja?

Klikkaapa

Tästä

jos haluat tutustua Silveryn hengentuotteeseen "Myöhässä taas" -CD (2003)

SILVERY KAUNOKIRJALLISUUDESSA

"Ilariksi itsensä esitellyt paljasjalkainen, resuisissa farkuissa ja väljässä T-paidassa oleksiva kaveri kyhnyttää haarojaan.
- Kyllä te ootte liikaa vain tanssibändi. Viikko sitte kävi Silvery ja se oli tosi kova. Mahtavat kuteetki kaikilla. Niillä on tosi taitava soolokitaristi. Mahtava homma."
Juhani Kellosalo: "Hanneksen evankeliumi", romaani, 1994. (sivu 114)

"...Tällä hetkellä (1966?) Blues Section, Topmost, Jormas ja Ernos kuuluvat pohjoismaiden parhaimpiin. Eri puolilla maata on kasvamassa sellaisia yhtyeitä kuin Upsound, SILVERY (korostus kotisivunpitäjän) ja Tonics..."
Pekka Gronow ja Seppo Bruun: "Pop-musiikin vuosisata" s.93.

Jos klikkaat tä:stä: BOURRE(1,1MT), saat .mp3:n "Bourrelaulu", jota kappaletta joskus Silverykin Ankin, Dolivon Jorin ja muiden Kivikasvotyyppien kanssa keikalla laulo.

silvery5Palle ja vehkeitä. Huomaa Accusetit ja Voxit!

silvery6

silvery7

silvery8

Takaisin"Palle"-sivulle
Silverya edelsi monet kokoonpanot ja bändit. Yksi monista oli STONEFACES. Tästä Stonefaces-sivulle

Vandolla on hyvät ja informatiiviset kotisivut

- Paina

Tästä

NIGHTRIDER

Jyväskyläläinen kulttuuriteko: "NIGHTS OF THE SIXTIES"-tupla-CD ja antologia!

Mitä ihmettä? Paina

Tästä